Библиотека Зора, читалище Зора

Switch to desktop

Смесен хор "Добри Чинтулов"

Смесен хор Смесеният хор "Добри Чинтулов", създаден през 1893 г. от учителя Михаил Райнов, е първият смесен хор в България и е един от основателите на Съюза на народните хорове (сега Български хоров съюз). Патрон на хора е първият български поет и композитор Добри Чинтулов.
От 1977 г. художествен ръководител на хора е Методий Григоров – възпитаник на Софийската духовна семинария, Духовната академия "Св. Климент Охридски"и на Българската държавна консерватория, специализирал хорово дирижиране при проф. Стефан Стулигрош в Държавното висше музикално училище в Познан - Полша.
Съставът е лауреат на ІІ, ІІІ, ІV, V и VІ национални фестивали, носител на бронзови, сребърни и златни медали и звание "представителен". Участвал е на два пъти в "Панорама на хоровото изкуство" в столицата и "Нова българска музика" (също в столицата), реализирал първото изпълнение в България на ораторията "Ацис и Галатея" от Хендел (в Националния дворец на културата в столицата), концертирал многократно зад граница – в бившия Съветския съюз, в бивша ГДР, в Чехия, Полша, Франция, Италия, Испания, Белгия, Австрия, Словакия и Турция, участвал в Международния фестивал на хоровата песен в Мйендзиздройе - Полша, в Дни на българската култура в Кипър, в Първия фестивал на украинската църковна музика в Киев, в Международния хоров фестивали в Савиляно и Терамо – Италия и в Европейски срещи на музиката в Германия (в Бухен и Остфилдерн).
Върхово постижение на хора са ДВЕТЕ МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ, получени на Международния конкурс за сакрална музика в Превеза - Гърция (1997): II награда (при неприсъдена първа) в категорията за смесени хорове и III награда в категорията за византийско църковно пеене.
Диригентът Методий Григоров – бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет, носител на голямата награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов" и почетен гражданин на Сливен – е издал сборниците "Бяло, зелено, червено" (1981), "Чинтулови песни" (1986 – І изд., 2002 – изд.), "Хорови песни от Мишо Тодоров" (1990), "Източноправославни църковни песнопения на молебен, водосвет, венчание и панихида" (1994). Автор е на първите църковнопевчески сборници с песнопения на съвременен български език: "Хорова литургия" (1995), "Монодийна литургия" (1998), "Възкресник-осмогласник" (2004), "Утреня" (2004) и "Великопостни песнопения" (2007), "Страстната седмица" (2008) и "Песнопения от неделя на митаря и фарисея до Цветница". Издал е и учебник по византийска невмена нотация (1998), на която са нотирани всички монодийни източноправославни църковни песнопения. За тези му заслуги Св. Синод на БПЦ го е удостоил (1999 г.) със званието "протопсалт (първопевец) на Българската православна църква".

Всички права запазени © 2013 Народно читалище "Зора" - Сливен

Top Desktop version